SHAH ALAM - Sistem pendidikan percuma dan penawaran peluang pekerjaan yang lebih luas merupakan antara aspirasi mahasiswa dalam siri Dialog Transformasi Nasional (TN50) bersama penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) malam tadi.

Mahasiswa Fakulti Undang-undang UiTM, Siti Nur Atikah Syed Ahmadi ketika mengutarakan perkara itu berkata, pendidikan percuma secara keseluruhan akan membuka ruang kepada semua golongan untuk menjadi rakyat terdidik dan mengelak keciciran.

"Aspirasi saya adalah supaya pendidikan percuma terutamanya peringkat pengajian tinggi dapat ditawarkan menjelang tahun 2050 seperti yang dilaksana di luar negara dan selepas itu kerajaan sediakan juga peluang pekerjaan yang bersesuaian.

"Seperti diluar negara, apabila semua berpendidikan dan bekerja, mereka akan dikenakan cukai sewajarnya sebagai penghargaan kepada jasa kerajaan," katanya semasa Dialog TN50 yang dihadiri kira-kira 1,200 penuntut UiTM Shah Alam di sini malam tadi.

Sesi dialog itu diadakan bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nancy Shukri.

Penuntut jurusan Kejuruteraan Kimia UiTM, Siti Noormalis Ahmad Fuzi pula menyatakan aspirasinya kepada kerajaan untuk meningkatkan kadar kelajuan Internet di seluruh negara sepertimana yang dicapai di negara-negara maju.

Antara aspirasi lain yang diajukannya ialah taraf hidup yang tinggi, kemudahan pengangkutan awam dan tahap keselamatan awam. 

Dalam pada itu, Nancy berkata, aspirasi yang disentuh kumpulan penuntut itu mencakupi pelbagai bidang namun ada antaranya mampu dicapai sebelum TN50.

"Ada menyatakan aspirasi mereka supaya kerajaan menambah baik sistem pelupusan sampah untuk menyumbang kepada sumber tenaga boleh diperbaharui selain pendidikan yang lebih holistik.

"Perkara-perkara ini kita kumpul dan akan diperhalusi. Yang mana boleh diusahakan, kita laksanakan sejajar dengan kehendak TN50," katanya kepada pemberita selepas sesi dialog itu.

Beliau berkata lebih 30,000 aspirasi telah dikumpul melalui beberapa siri dialog yang diadakan di seluruh negara setakat ini melibatkan pelbagai golongan sasar. - Bernama