• Di sebalik nama Royal belum itu sendiri, nama Belum itu diambil daripada nama asal perkampungan Melayu, iaitu Kampung Belum Lama yang meliputi enam perkampungan kecil yang wujud sejak tahun 1952.....
  • Kami rasa semua kekili adalah sama, tujuan kekili di dalam memancing adalah untuk membantu pemancing mengumpul tali pancing dengan baik supaya.....
  • Soalan: Apakah yang dimaksudkan dengan gewang permukaan,gewang timbul, selam dan terapung atau suspended serta fungsinya?
  • Dikatakan pernah terdapat tujuh tempayan emas di atas gunung tersebut, namun ia telah jatuh ke dalam Sungai Semantan akibat bah besar melanda," jelas Abang Chik, guide kami menceritakan kisah di sebalik Lubuk Tujuh, destinasi memancing kami.
  • Manis sekali pelakon Syurga Yang Tak Dirindukan Laudya Cyntia Bella dalam satu majlis khatam Quran di kediamannya minggu lalu .
  • Kita biasa dengar grup pemancing dari semenanjung Malaysia mengadakan trip memancing ke kepulauan Borneo untuk memancing spesies air tawar popular kepulauan Borneo seperti kanai, semah, pelian serta empurau. Namun amat jarang kita mendengar ada grup pemancing yang ke sana hanya semata-mata untuk memancing spesies ikan baung. Namun itulah yang dilakukan oleh ahli kumpulan kelab memancing Aluminium Boat Caster atau Alucast.
  • Pelik dan seram maka hasilnya... mengerikan! Hidupan akuatik memang penuh misteri. Kepelbagaian rupa bentuk dan sifatnya merupakan antara tarikan untuk terus mendekati hidupan berdarah sejuk ini. Namun, tidak kurang juga yang mampu menjadi igauan dengan rupa luaran dan pertahanan diri yang menakutkan.
  • Pelik dan seram maka hasilnya... mengerikan! Hidupan akuatik memang penuh misteri. Kepelbagaian rupa bentuk dan sifatnya merupakan antara tarikan untuk terus mendekati hidupan berdarah sejuk ini. Namun, tidak kurang juga yang mampu menjadi igauan dengan rupa luaran dan pertahanan diri yang menakutkan.
  • Ruang tamu akan kelihatan tidak sempurna jika tidak dilengkapi dengan sofa. Sofa merupakan elemen penting bagi sesebuah ruang tamu. Bagi anda yang masih keliru untuk memilih jenis sofa yang bersesuaian dengan ruang tamu, berikut ini 6 tip mudah dalam memilih sofa untuk ruang tamu.
  • Kotoran yang paling mudah untuk dilihat adalah kotoran pada dinding. Jika anda malas untuk membersihkannya maka kotoran itu mungkin akan kekal dan sukar untuk ditanggalkan kelak. Antara kotoran yang sering terdapat pada dinding seperti dakwat pen, sisa makanan, debu hama dan lain-lain. Walaupun produk cat kini mempunyai kelebihan untuk bersihkan kotoran hanya menggunakan air sahaja namun prosesnya memerlukan waktu yang cukup lama. Untuk lebih efektif, Kenapa tidak anda menggunakan bahan-bahan yang sedia ada dirumah berikut untuk membersihkan kotoran dinding anda?
  • KATA seorang kawan saya, lubuk yang banyak ikan selalunya berhantu. Konon, pernah sekali dia dan dua lagi geng pancingnya seram sejuk di sebuah tasik di negeri Pahang. Keluar betul-betul selepas solat subuh, mereka menyewa sebuah sampan.
  • Apabila usia kita semakin meningkat, pelbagai perubahan terutama fizikal dapat kita lihat dan rasai.
  • Ikatan Slim Beauty atau Slim Beauty Knot merupakan salah satu menyambungkan tali utama (tali sulam) dengan perambut kejutan (shock leader) yang bukan sahaja mudah untuk dipraktikkan, bahkan juga amat lasak untuk menahan kejutan yang dihasilkan oleh ikan ketika sedang bertarung.
  • Sebaimana manusia, ikan turut memiliki deria rasa tersendiri. Tanpa deria rasa, pastinya ikan akan makan semua benda termasuklah pokok kayu yang ada di dalam air. Justeru itu untuk memancing sesuatu spesies ikan, kita haruslah tahu apa yang disukai oleh ikan tersebut.
  • Memancing dapat ikan tenggalan? Memang ia satu kegembiraan buat kaki pancing dan boleh dijadikan salah satu rekod koleksi peribadi. Ini kerana, pada masa ini, bukan senang nak dapat ikan ini, terutama di perairan semulajadi.
  • Anatomi ikan merupa kan asas bagi pembahagian serta mengenal pasti spesies ikan. Secara asasnya, mengenal pasti ikan melalui bilangan sirip merupakan kaedah yang selalu digunakan oleh seorang ichtyologist (pengkaji ikan). Namun terdapat juga cara lain bergantung pada superclass dan class tertentu.
  • Anatomi ikan merupa kan asas bagi pembahagian serta mengenal pasti spesies ikan. Secara asasnya, mengenal pasti ikan melalui bilangan sirip merupakan kaedah yang selalu digunakan oleh seorang ichtyologist (pengkaji ikan). Namun terdapat juga cara lain bergantung pada superclass dan class tertentu.
  • Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum. Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa’. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu’. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.
  • Sekiranya sudah beberapa kali mengikuti trip memancing di laut, sama ada trip jigging atau pancingan dasar berkesudahan dengan kegagalan. Begitu juga dengan trip memancing di muka kuala atau muara sungai. Dalam masa yang sama anda berhajat sangat untuk menamatkan badi kumpau, mungkin anda perlu beralih arah seketika ke kolam pancing air masin berbayar seperti Bedong Fishing Village.
  • Untuk mengekalkan kebahagiaan rumah tangga, seseorang wanita itu kena pandai jaga kecantikan dalaman dan juga luaran.
  • Memang seronok dan teruja bila melihat geng kaki pancing menaikkan ikan tenggiri, jenahak, merah, atau kerapu di laut dalam. Tambah pula bila mendengar cerita diorang bergasak dan bertarung dengan ikan. Rasanya memang rugi sangat sebab tak join diorang.
  • Tidak perlu bersusah payah untuk kelihatan cantik mempesona. Sebenarnya gaya hidup anda itu yang banyak memberi pengaruh pada faktor sihat dan cantik tubuh.
  • Setiap wanita kalau boleh memang nak nampak perfect luar dan dalam. Baik yang sebelum dan selepas berkahwin. Bukan sahaja penjagaan wajah yang perlu diambil kira, bentuk badan juga mahu kelihatan mantap dan langsing.
  • Hampala macrolepidota merupakan spesies ikan air tawar yang cukup popular di Malaysia. Hampala macrolepidota merupakan nama latin bagi sebarau dan nama global lain termasuklah hampala barb dan juga jungle perch. Spesies yang tergolong dalam order Cypriniformes di dalam keluarga besar Cyprinadae merupakan spesies natif atau ikan asal. Selain perairan Malaysia, taburan spesies ini turut merangkumi perairan Indonesia, Thailand, Mynmar, Laos dan Vietnam.
  • Perjalanan bermula pada jam 5.00pagi dari kediaman di Kuala Lumpur dan menjejak kaki ke gigi air Empangan Bakun, Sarawak sekitar jam 5.00 petang menjadikan ia satu perjalanan santai yang panjang dengan pengangkutan udara dan darat namun tidaklah meletihkan. Dari pintu masuk Empangan Bakun, perjalanan diteruskan dengan pengangkutan air ke jelatong atau rumah terapung Belanum Bay dengan bot panjang lebih kurang satu jam.
  • Jika diimbas kembali sejak tahun 2011 satu-persatu selebriti kita melakukan penghijrahan. Kebanyakan mereka berhijrah ketika nama berada di puncak.
  • Selain jerawat batu atau jerawat pasir, masalah kulit yang sinonim dengan wajah adalah blackhead dan juga whitehead. Kehadiran salah satu masalah ini sedikit sebanyak akan mencacatkan kecantikan dan keserian wajah seseorang.
  • Antara umpan yang popular dan digemari oleh kaki pancing ialah umpan hidup. Namun kadangkala terdengar rungutan kaki pancing apabila umpan ikan atau udang yang di bawa tidak kuat tatkala mahu dicangkukkan pada mata kail. Air sudah ada, alat pengudaraan atau aerator dah dipasang, apa lagi yang tidak kena?
  • Seperti mana tasik-tasik lain, kewujudan Tasik Beris telah menjadi tumpuan kaki-kaki casting khususnya geng-geng sebelah Utara untuk memburu spesies sebarau dan toman. Walaupun ia kurang menjadi sebutan berbanding tasik lain di Malaysia, tasik ini tetap berada dalam kelas tersendiri.
  • SESEBUAH trip memancing dianggap lengkap sekiranya disertai oleh chef atau pemancing yang rajin dan pandai memasak. Terutamanya jika memancing di hulu sungai pergunungan dan perlu berkhemah. Bayangkan sekiranya semua ahli trip sibuk dan leka memancing, bila perut dah keroncong, masing-masing cuma mampu memandang satu sama lain. Sudahnya, mi segera sajalah yang jadi pengalas perut.
  • Pertandingan mengilat atau casting spesies ikan berkepala ular (snakehead) yang berpusat di Tasik Kenyir, Kenyir Snakehead Battle kini semakin mendapat tempat di hati pengilat tanah air dan juga luar negara. Pertandingan mengilat yang dianjurkan secara dwi tahunan atau dua kali setahun ini kini turut disertai oleh pemancing dari negara Thailand dan Singapura.
  • Ramai antara kita yang cukup obses untuk cepat kurus. Macam-macam teknik digunakan untuk memastikan mereka mendapat berat idaman.
  • Namun, bukanlah pengalaman menarik memancing itu yang ingin saya paparkan tetapi sebuah kisah benar aneh yang pernah diceritakan oleh datuk saya, Tok Jali. Kisah berlaku di sebuah kampung terpencil di sebuah daerah di negeri Perak. Ianya berlaku lebih 40 tahun yang lalu ketika usia Tok Jali masih lagi remaja…
  • Tahukah anda negara manakah mengeluarkan setem bergambar ikan yang pertama di dunia? Mari kita lihat negara manakah ia dan spesies ikan manakah yang membuka sejarah ini.
  • Improved Albright Knot merupakan ikatan bagi menyambungkan tali utama (tali sulam atau braided) dengan perambut kejutan atau shock leader sama ada mono filamen atau fluorocarbon. Ia satu ikatan yang agak mudah untuk dilakukan tetapi sangat kemas.
  • AIR GANDA ANTARA DESTINASI POPULAR BAGI PEMBURUAN CHANNA MICROPELTES. DIKATAKAN TOMAN YANG MENGHUNI TASIK BUATAN INI MEMPUNYAI KUDRAT BERGANDA BERBANDING DI TEMPAT LAIN. BAGI CASTER YANG MENYASARKAN TOMAN SEBAGAI IKAN BURUAN DIANGGAP 'TIDAK LENGKAP' SEKIRANYA BELUM BERTARUNG DENGAN TOMAN DI TASIK INI.
  • Mungkin ada di kalangan kaki pancing masih mempercayai mitos, pantang larang mahupun mengamalkan petua ketika memancing. Namun tidak kurang juga yang menolak fahaman tersebut malah menganggapnya tiada kaitan langsung. Walau bagaimana pun ada bagusnya juga kita buat kajian dengan akal logik bagi setiap mitos atau pantang larang tersebut.
  • DENGAN menggunakan sonar, pemancing boleh mengekplorasi lebih banyak lubuk. Tidak perlu lagi menunggu ikan datang untuk memakan umpan yang disuakan, sebaliknya anda terus menjejaki di mana 'rumah' atau ikan yang banyak berkumpul.
  • Selain kulit orang Korea yang memang cantik putih melepak, wanita Jepun juga tidak terkecuali mempunyai kulit yang cantik, halus dan berseri.
  • Ikan kuku (kuku putih) atau nama Inggerisnya Pasific seabream turut dikenali dengan nama black bream, goldsilk seabream, picnic seabream dan juga pikey black bream. Ia dikelaskan dalam kumpulan nama sea bream atau porgies. Dikhususkan dalam keluarga Sparidae, dalam genus Acanthopagrus dan dengan nama spesies Acanthopagrus pacificus.
  • Tidak lengkap ilmu pancingan anda sekiranya sekadar menumpukan pada sesuatu aspek pancingan sahaja. Walaupun ikan kuku bukanlah spesies popular yang diburu ramai pemancing, namun ia merupakan salah satu cabang pancingan yang ada pengikut dan teknik tersendiri. Bagi memahami skop pancingan ini saya ke Kuala Pahang, Pekan menyertai 'komplot nguku' bersama tim Bream Fishing Malaysia yang diterajui oleh saudara Rosdi.
  • Penghijrahan selebriti ini selepas pulang daripada menunaikan ibadah Haji empat tahun lepas memberi khabar gembira buat peminatnya.
  • Kulit wajah yang segar dan berseri memang menjadi idaman setiap gadis. Siapa yang tidak mahu nampak cantik kan?
  • Wanita memang tak terlepas daripada masalah jerawat. Terutama apabila datang bulan, pasti ada seketul atau beberapa ketul yang akan tumbuh menghiasi wajah.
  • Wahai suami, anda haruslah peka dan jangan pandang mudah dengan 7 perkara ini. Meskipun nampak kecil tapi kalau buat gerenti isteri yang anda cintai bahagia. ...
  • Setiap individu mempunyai kecantikan yang berbeza. Ada yang senang mengamalkan perawatan secara moden, dan ada juga yang lakukan secara alami.
  • Persiapkan diri anda dan pasangan dengan ilmu rumah tangga agar mahligai yang dibina kekal bahagia. ...
  • Mira Filza, antara artis muda yang kini semakin mendapat perhatian daripada pengarah kerana bakat lakonan yang cemerlang.