Sebut saja Facebook, tak kira peringkat umur daripada kanak-kanak sampailah warga emas pun dah pandai menggunakan media sosial ni untuk berinteraksi bersama kawan-kawan.

 

Laman sosial ini juga bukan saja digunakan sebagai medium komunikasi bersama teman rapat, bahkan ia juga menghubungkan pelbagai perkara berkaitan dunia di persekitaran kita.

 

Secara tidak langsung ini akan membuatkan akaun Facebook mempunyai pelbagai info peribadi yang mungkin ingin diuruskan dengan lebih efektif, terutamanya apabila anda sudah meninggal dunia.

 

 

Pernah tak terfikir apa akan jadi pada akaun Facebook apabila anda sudah tiada nanti? Jangan risau, anda boleh mewasiatkan akaun tersebut kepada ahli keluarga terdekat mahu pun teman-teman rapat.

 

Facebook menamakan sokongan untuk mewasiatkan akaun ini sebagai Legacy Contact, di mana penama yang anda namakan ini boleh pin kan sesuatu perkongsian pada susur masa profil anda, kemas kini gambar profil dan berinteraksi dengan friend request yang baru.

 

Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh membuat sebarang posting update atau membaca mesej anda.

 

Untuk mewasiatkan kepada orang lain, caranya anda hanya perlu membuka aplikasi mudah alih, pergi ke halaman settings dan kemudian, pilih Security > Legacy Contact.

 

 

Seterusnya, anda boleh memulakan proses memilih penama wasiat dan menjadikan mereka sebagai waris untuk menguruskan akaun anda setelah meninggal dunia.

 

Selain itu, pihak Facebook juga memberikan pilihan buat anda untuk memadamkan akaun tersebut setelah sudah tiada. Pewaris perlu memberitahu pihak Facebook berkenaan dengan kematian anda, dan Facebook akan membuang profil anda daripada laman sosial tersebut.

 

Selain daripada menggunakan handphone, anda juga boleh mengakses page Legacy Contact pada desktop.

 

Nah, apa tunggu lagi. Cepat-cepat cari pewaris untuk memadamkan profil Facebook kalau anda sudah tiada nanti ya. Bukan apa, tidak mahu dikenang-kenang orang yang dah tak ada, so baik kita padam saja profil tu kan?

 

Sumber: amanz.my