Baru-baru ini, satu dunia telah dikejutkan apabila hampir seluruh penduduk India memutuskan untuk memadam dan tidak menggunakan lagi aplikasi Snapchat.

Satu komen telah mendakwa yang dibuat oleh Ketua Eksekutif Snap Inc. pada dua tahun lalu telah menyebabkan kemarahan seluruh penduduk India.

CEO Evan Spiegel telah mendakwa pada tahun 2015 terdapat seorang bekas pekerja telah menuntutnya di mahkamah dengan berkata "Aplikasi ini hanya untuk orang kaya."

Spiegel didakwa berkata sedemikian semasa perbincangan mengenai perancangan Snapchat untuk berkembang ke luar negara dan muncul bekas pekerja Anthony Pompliano, telah memfailkan kes terhadap syarikat tersebut kerana memanipulasikan metrik pengguna.

Butiran dakwaan hanya boleh dibuat kepada orang ramai pada awal minggu ini selepas Snap.Inc mengalami kejatuhan di pasaran dunia.

Snap.Inc mengambil Pompliano untuk menyelia perkembangan antarabangsa Snapchat tetapi apabila beliau membentangkan idea-idea untuk pertumbuhan di luar negara (termasuk India), Spiegel didakwa telah menolak cadangan tersebut dan melabelkan sebagai 'negara-negara miskin'.

Snap Inc telah mendakwa Pompliano adalah kerana tidak puas hati semata-mata kerana telah dipecat dalam tempoh tiga minggu.

Sejak belajar tentang komen, pengguna Snapchat di India telah memutuskan untuk memadam aplikasi tersebut, menurut Mashable. Hashtag #UninstallSnapchat telah menjadi trending di Twitter India apabila ramai netizen di sana menyatakan mengapa mereka memilih untuk memboikot syarikat itu.

 

Kedudukan aplikasi popular ini telah jatuh merundum daripada lima bintang kepada satu bintang sahaja di Apps Store berdasarkan 6,099 penilaian pada versi semasa aplikasi ini,