• JANGAN tak tahu, rupa-rupanya ada port lepak bersama keluarga di Jalan Masjid Rizab Yaakob di belakang Dewan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Bukit Hijau di sini.
  • KEDAI Aiskrim Akak Lesung Pipit. Sungguh unik sungguh nama diberikan bagi sebuah premis terletak di Lorong Seri Kuantan, 66, di sini, yang menjual makanan dan minuman.
  • BIASANYA jika berkunjung ke Temerloh, menu pilihan ramai pelanggan khususnya dari luar sudah tentulah masakan ikan patin.
  • SERENDAH RM6.50, penggemar makanan barat boleh menikmati set Chicken Chop dan Teh O di Red One Grill Station terletak di Medan Selera Jalan Sungai Pusu, di sini.
  • DEKORASI kedai yang dekat dengan sosial dan budaya masyarakat setempat yang tinggal di kawasan pesisir pantai merupakan konsep yang amat sesuai dengan menu utamanya, nasi dagang.
  • JIKALAU sebut mi udang, pelanggan akan mengingati Mi Udang Sungai Udang, begitu juga mi tulang yang sinonim dengan Kampung Singkir Darat, di sini.
  • TIDAK sah ke Pahang jika tidak merasai ikan patin masak tempoyak yang menjadi antara menu popular di negeri itu terutama di Temerloh.
  • NAK makan apa ye? Semuanya macam best je!
  • KELAINAN yang cuba dibawa seorang peniaga dari Kampung Charok Gorok, di sini dengan menjual char kuey teow daging kambing ternyata berjaya memikat hati pelanggan.
  • SESUAI dengan namanya nasi goreng udang atau sotong banjir, setiap hidangan dipenuhi udang dan sotong membuatkan pelanggan yang memesan tidak sabar menikmati hidangan menyelerakan itu.
  • MAKAN di dalam kawasan bendang memang menjanjikan suasana tersendiri buat pengunjung.
  • KEENAKAN rasanya menjadikan kuih tepung talam tiga rasa dijual tepi jalan Parit Panjang- Kuala Ketil di hadapan Perkampungan Islam Raudhatul Muslimin menjadi buah mulut pelanggan sejak 11 tahun lalu.
  • RESTORAN dan Kafe Jom Makan terletak di Bandar Bukit Sentosa menawarkan menu istimewa berasaskan tomyam yang pasti menambat selera penggemar masakan tersebut.
  • KEPAKARANNYA menyediakan makanan barat yang sedap dengan harga berpatutan membuatkan pemilik kedai Burn Western di Yan kini kian dikenali.
  • SETIU - Kuasa tular atau 'viral' memberi impak berganda kepada sebuah kedai makan di kawasan Penarik, di sini, sejak sebulan yang lalu.
  • MENJADI penggemar makanan laut memberi ilham buat pasangan suami isteri dari Kampung Belimbing Dalam, Durian Tunggal, untuk mengusahakan gerai makan dengan menyediakan pelbagai menu istimewa berasaskan ketam, udang dan sotong.
  • DIHIDANGKAN dalam dulang, menu baby shell out kelainan yang ditampilkan di D Rofa Cafe Maggi Sotong Gergasi.
  • BAGI penggemar makanan ringan terutamanya aiskrim, kiosk Roll Eroll yang terletak di Uptown Kontena, di sini wajib dikunjungi kerana ia bukan sahaja menawarkan pelbagai hidangan enak tetapi juga lain daripada yang lain.
  • PERCAYAKAH anda nasi lemak berlauk udang galah dijual harga RM69 sepinggan?
  • TATKALA harga bahan mentah melambung tinggi di pasar, orang ramai yang berada di sekitar daerah Seremban tidak perlu bimbang untuk mendapatkan hidangan makan tengah hari yang enak dan mengenyangkan dengan harga serendah RM4.
  • SALAH satu tarikan terbaharu di Resorts World Genting ialah pengalaman merasai keenakan makanan di pusat beli-belah Sky Avenue yang menggamit kedatangan mereka menggelarkan diri sebagai kaki makan.
  • SELAIN menikmati makanan yang lazat, pengunjung akan mendapat satu ketenangan jika datang bersama kenalan, pasangan atau ahli keluarga. Dengan bertemakan alam semula jadi yang memenuhi ruang dindingnya nyata memberikan aura santai dan damai.
  • SEORANG pereka grafik sanggup meninggalkan kerjaya impiannya semata-mata mahu menghasilkan sesuatu yang unik untuk penggemar ais krim.
  • NAMA 'roti arab skirt' agak pelik kedengaran dan pastinya pelanggan tertanya-tanya bagaimana rupa roti tersebut.
  • KUANTAN - Meskipun perniagaan Nasi Lemak Simple pernah ditutup kira-kira empat tahun lalu, namun sebaik dibuka semula ia masih mendapat sambutan menggalakkan.
  • PILIHAN lebih 50 juadah lauk kampung, kuih, martabak, set makanan barat menjadikan Barracuda Cafe menjadi satu hentian untuk penduduk Saujana Utama membeli menu berbuka puasa sepanjang Ramadan ini.
  • BULAN penuh keberkatan ini, Element, Kuala Lumpur menawarkan pilihan makanan yang menyelerakan di Restoran Trace, tingkat 40 sepanjang bulan Ramadan.
  • BERMULA 29 Mei sehingga 23 Jun 2017, V E Hotel & Residence (V E Bangsar South) mengalu-alukan kehadiran bulan mulia ini dengan berbagai-bagai jenis hidangan enak dari negara Arab serta tempatan bagi mengetengahkan cita rasa unik Malaysia di restoran mereka, The Straits Estate.
  • KALI ini Libur ingin membawa anda ke satu restoran yang menyediakan pelbagai jenis stik daripada sumber ternakan yang dijaga dengan rapi bagi menghasilkan daging berkualiti.
  • ROTI canai dah sampai, tapi mana kuahnya? Nak makan apa macam ni?” laung seorang lelaki memecah keheningan pagi di Restoran Chapati Corner Karim’s di Jalan Campbell, Seremban.
  • PENGGEMAR makanan ala barat kini mampu menikmati makanan itu pada harga mampu milik dengan kepelbagaian menu yang diubahsuai mengikut cita rasa pelanggan.
  • WARUNG Seringgit di Kluang Baru, Johor, tular di laman sosial Facebook sejak tahun lalu berikutan menjual makanan dan minuman dengan harga murah iaitu RM1.
  • SEBUT sahaja Muar, pastinya kebanyakan individu langsung membayangkan sajian utama yang menjadi identiti daerah ini iaitu mi bandung.
  • DI saat rata-rata peniaga mula merungut mengenai kenaikan harga barang, pengusaha kedai makan di Dataran Gua Musang, Kelantan membuat promosi makanan harga tidak masuk akal.
  • MENGAMBIL idea dan konsep dari negara Thailand, Kafe Eat & Repeat menjanjikan kepelbagaian makanan yang dihidangkan dalam mangkuk kecil pada harga RM1.90 untuk semua hidangan.
  • SHAH ALAM - Menyediakan 11 menu merangkumi 52 jenis makanan laut, sayur-sayuran dan daging dengan harga serendah RM12.90, Ayu Steamboat & Grill tentunya pilihan tepat untuk memenuhi ‘selera besar’ anda.
  • BAGI peminat nasi kandar khususnya Nasi Kandar Haji Ramli, kini tidak perlu pening kepala untuk pulang ke Kedah semata-mata menikmati hidangan istimewa itu kerana ia sudah berada di Seksyen 13, Shah Alam.
  • GUA MUSANG - Di saat rakyat berdepan dengan masalah kos sara hidup yang makin meningkat, masih ada peniaga yang tidak mengambil kesempatan dengan hanya mementingkan keuntungan semata-mata.
  • NASI dagang bukanlah makanan asing di negara ini, malah ia cukup digemari segenap lapisan masyarakat tanpa mengira kaum.
  • BIDOR - Nekad seorang mualaf di sini, membuka kedai makan sejak 2015 lalu berbaloi apabila resipi memasak mi kari ciptaannya mendapat sambutan baik daripada pelanggannya.
  • KEENAKAN rasa pelbagai jenis sup di Warung Sup Sempoi yang terletak di Jalan Tunku Asaad, di sini menjadi tarikan ramai pengunjung dalam dan luar negeri.
  • ALOR GAJAH - Seorang peniaga burger masih mampu mengekalkan harga semurah RM1.50 bagi sebungkus burger biasa yang dijual sejak 12 tahun lalu.
  • BAGI yang mahukan kelainan menikmati makan malam dengan pemandangan tasik boleh mencuba Anjung D Tasek Biru terletak di Tasik Biru Kundang, Rawang.
  • Kedai kopi cukup sinonim dengan penduduk kampung. Pergilah ke mana sahaja pelosok kawasan, pasti ada kedai kopi. Biasanya ia menjadi tumpuan masyarakat mengikut kaum masing-masing.
  • PEMILIK Kisya Bakery, Zakina Mohamad Zohaidi mengakui tidak menang tangan untuk menyiapkan tempahan setiap hari ditambah pula menggunakan sistem manual untuk membuat donut.
  • JIKA ingin menikmati hidangan char kuey teow yang lain daripada yang lain, terkenal dan sedap di Klang, kunjungilah Cikgu Char Kuey Teow yang terletak di Restoran NZ Taman Chi Liung, (Kudrat), Klang Selangor.
  • TAHUKAH anda, sepanjang bulan Oktober dan November ini, anda boleh menikmati sepuas-puasnya keenakan ikan kerapu dan juga ikan merah yang dimasak dengan ramuan khas oleh chef terkemuka Hotel Grand Bluewave Shah Alam.
  • BAGI penduduk Seremban, Kedai Babu Jalan Veloo, nama jolokan kedai yang menyajikan makanan sarapan pagi itu begitu terkenal sebagai lokasi menyajikan makanan enak pada harga paling murah.
  • GEORGETOWN - Karipap sebesar muka yang dijual sepasang suami isteri di Jalan Larut serta berdekatan Hotel Royal di sini, bukan sahaja digemari penduduk setempat malah berjaya menambat hati pelancong asing.
  • BUAT pembaca yang sedang merencana jadual berbuka puasa untuk seisi keluarga sememangnya inilah waktu sesuai untuk membuat carian dan tempahan.
  • MERAIKAN saat berbuka dengan variasi hidangan, Hotel Concorde Shah Alam pada Ramadan ini menampilkan Citarasa Negeri Selat dari dapur Melting Pot Cafe untuk mereka yang merancang berbuka di luar.
  • BUAT yang mahukan sajian juadah berbuka puasa istimewa berkonsepkan ala gerai dan bufet dengan pelbagai pilihan, De Palma Hotel Kuala Selangor ada jawapannya!
  • TIDAK mementingkan keuntungan semata-mata menjadi prinsip kepada seorang pengusaha kedai makanan di Tangkak, Johor, apabila tekad menjual hidangan utama di gerainya iaitu nasi ayam penyet dan pecel lele (nasi ikan keli) dengan harga serendah RM5 sepinggan.
  • SETIAP hari sekurang-kurangnya 60 ekor ayam dan 15 kilo ikan dibeli untuk menjalankan perniagaan nasi dan lauk campur.
  • KETIKA rata-rata kedai makan menawarkan sepinggan nasi ayam pada harga RM4.50 hingga RM5.50 namun, seorang pemilik kedai makan di Rusila, Marang, Terengganu, masih menawarkan harga lebih rendah.
  • "BIAR betul chicken chop, nasi ayam RM3.90,” Itu mungkin antara persoalan yang keluar dari mulut orang ramai tatkala bertandang ke kedai makan milik Amirruddin Mat, 49, di Kompleks Perniagaan Pokok Sena, Kepala Batas.
  • JIKA anda teringin menikmati makanan Jepun, Thai dan juga tempatan, Restoran Shikiya perlu menjadi destinasi wajib anda.
  • AYAM bakar madu memang amat menyelerakan, tetapi ada yang berfikir panjang untuk membelinya kerana harga agak mahal sehingga ada yang mencecah RM6 seketul.
  • BEBANAN kos sara hidup dan kenaikan harga barang yang semakin meruncing ketika ini memberi idea kepada pasangan suami isteri dari Bandar Putra, Kulai, Johor, menjual menu nasi alas perut berharga RM2 sahaja.
  • KEMAMAN - Menu nasi goreng ikan sememangnya sudah sinonim dengan orang Terengganu kerana hidangan itu gemar dimasak oleh orang tua dari dahulu hingga kini.
  • SUNGAI PETANI - Harga semangkuk bihun sup daging dan sirap hanya RM2.50, manakala semangkuk laksa dan ais kacang hanya RM4 di Warung Simpor Utara, Tikam Batu.
  • JIKA berkunjung ke Melaka, masakan asam pedas memang tidak asing di sana. Namun, penggemar menu serupa di Kuala Rompin masih boleh menikmati hidangan itu dengan keenakan rasanya yang asli.
  • MAKAN beramai-ramai dalam satu hidangan meja besar sememangnya suatu momen santai yang menggembirakan.
  • MENU istimewa yang diolah sendiri ternyata menjadi daya penarik kepada pelanggan di Hulu Selangor untuk datang menjamu selera di BurgerByte yang terletak di Bukit Beruntung.
  • KUANTAN - Bermula dengan menjual lima jenis lauk sahaja, kini Warung Aja terus mengorak langkah sehingga melangkau 80 jenis lauk sehari yang setiap menu adalah hasil air tangan pemiliknya Nur Hazamazlin Razali, 34, atau lebih selesa disapa Aja.
  • MENAWARKAN pelbagai promosi sehingga harga tiga kali lebih rendah pada setiap bulan daripada kebiasaan yang ditawarkan menjadi tarikan penggemar masakan ala Melayu dan Johor ke FZ Delicious Restaurant di Taman Daya, Johor Bahru, Johor.
  • MENGAMBIL pendekatan menerusi minat dan perkembangan terkini di laman sosial, seorang pemuda di Rantau Panjang mengolah resipi ais krim mengikut cita rasa penduduk setempat.
  • GERAM pula bila tengok ramai yang post status di media sosial sebuah restoran Shell Out yang sedang trending di Lembah Klang ini. Tanpa pinggan hidangan makanan laut dilambak di atas meja yang beralas kertas parchment.
  • HARGA murah serta makanan sedap menjadikan gerai makanan Menu Sejahtera di kawasan perindustrian Bandar Darulaman, Jitra, Kedah dikunjungi ramai.
  • DENGAN harga serendah RM 4, Gerai Din Satay yang berada di Medan Selera Seksyen 2, Shah Alam, Selangor tampil dengan idea bajet bernama 'nasi goreng student'.
  • MEMASUKI ruang Restoran Segamat Rel memberikan suasana unik seperti di stesen keretapi lama di Johor. Sinonim dengan nama restoran ini sendiri, sudah tentu dekorasinya mempunyai signifikan tertentu.
  • MESKIPUN empunya nama sudah meninggal dunia 11 tahun lalu, namun aura Kak Ju Tom Yam terus bertahan kerana mempunyai identiti masakan tersendiri.
  • PALACE of the Golden Horses meraikan November dengan menawarkan sajian terbaik dim sum dari dapur Restoran Kim Ma melalui pakej promosi yang dinamakan sebagai Delectable Dim Sum.
  • INGINKAN kepelbagaian makanan dengan hidangan pencuci mulut yang enak? Mungkin Moto Garage Cafe atau (MG Cafe) yang terletak di Jalan Putra Perdana 2/1, Taman Putra Perdana, Dengkil ada jawapannya.
  • SESUAI dengan namanya ditambah dengan kelazatan menu masakan kampung menjadikan Restoran Sedap Weh sentiasa menjadi tumpuan pelanggan untuk menikmati makan tengah hari.
  • MEMPERTARUHKAN menu air kelapa pelbagai perisa dan roti bakar arang, sebuah gerai kecil terletak di Jalan 23/56 AU2, Keramat, di sini nyata menawarkan kelainan yang mungkin sukar ditemui di ibu kota.
  • DALAM keadaan ekonomi tidak menentu masa kini, masih ada peniaga makanan tidak mengambil kesempatan sebaliknya menawarkan nasi kukus berserta ayam goreng berempah dan sayur, hanya pada harga RM4.
  • KEENAKAN murtabak paling popular di Pontian terletak pada resepi tersendiri yang digunakan sejak 37 tahun lalu
  • PULAU Pinang antara sebuah negeri yang menjadi kunjungan utama buat penggemar mi udang.
  • MANAWARKAN lebih daripada 30 hidangan burger pelbagai cita rasa, itu merupakan keistimewaan yang terdapat di gerai menjual burger milik Zukifli Che Ros, 47, di Taman Air Tawar Indah.
  • MUNGKIN ramai tidak menyangka dalam keadaan kos hidup dan harga barangan semakin meningkat, masih ada pengusaha kedai makan yang menawarkan harga makanan yang begitu murah. Apatah lagi, menu yang dijual adalah kegemaran rakyat Malaysia, iaitu nasi ayam.
  • SINGGAH MURAH kali ini ke Kulim, Kedah. Menikmati hidangan ringkas dan lazat tetapi pada harga begitu murah.
  • RESTORAN RizQ Nasi Kukus mula jadi sebutan. Penangan nasi kukus ayam goreng berempahnya memang menjadi! Orang ramai makin hari makin ramai. Memang terbaik hidangan yang disediakan oleh tukang masak, Haniza Mohd Noor, 50 bersama krewnya.
  • HOTEL Grand BlueWave Shah Alam (GBWHSA) menerusi Restoran Jepun Agehan, yang turut terkenal sebagai Restoran Jepun Halal pertama di Malaysia sekali lagi tampil dengan keunikan baharu menu istimewa Jepun iaitu 'Bufet Makan Malam BBQ Jepun Halal'.
  • BAGI penggemar makanan, saya ingin mencadangkan anda untuk singgah di gerai D'Laila Mee Udang @ MMA Santai Corner yang terletak di Nilai, Negeri Sembilan.
  • SEWAKTU memasang angan-angan ke negeri Cik Siti Wan Kembang, perkara utama yang akan disenaraikan adalah lokasi terbaik untuk mengisi perut.
  • MEMILIH nama Maidah memberi imej tersendiri kepada restoran ini. Meneliti maksud Maidah yang membawa pengertian hidangan dalam bahasa Arab, restoran ini adalah pilihan terbaik kepada mereka yang sedang mencari lokasi makanan halal terutama di lembah Klang.
  • MI bandung telah menjadi pilihan utama sejak dulu lagi. Keenakan yang ada pada menu tersebut memang tidak dapat disangkal.
  • BOLEH isi sendiri sebanyak mana pun laksa ke dalam mangkuk, dengan harga RM1.50 malah percuma jika hendak tambah kuah.
  • TUMPAT - Pengkalan Kubor sememangnya sudah tidak asing lagi sebagai syurga makanan masakan ala Thai dari negara jiran.
  • BAGI penggemar stik, agak janggal jika hidangan jenis ini disajikan dalam cita rasa Melayu. Mungkin ramai tertanya-tanya, Apa resipi, bolehkah stik gaya Melayu dihasilkan? Jawapannya, boleh.
  • JIKA ingin menikmati hidangan char kuey teow yang terkenal dan paling sedap di Shah Alam, kunjungilah Sham Char Kuey Teow 696 yang terletak di Seksyen 19, Shah Alam.
  • ROTI Boom Asnil sememangnya terkenal di Kampung Johan Setia, Klang sejak 19 tahun lalu dan harganya yang murah menjadi rebutan ramai.
  • MATA terkesima melihat suasana restoran yang dipagari pepohon menjalar. Di sebaliknya terbina indah sebuah restoran yang menggunakan buluh berbumbungkan atap daun nipah.
  • KOTA BHARU - Murah dan paling penting, sedap. Itulah gambaran tepat tentang Nasi Ala Kadar yang dijual dengan harga RM2.50 sebungkus di gerai berdekatan jalan utama di Kota Bharu, Kelantan.
  • DUA tahun dulu, Azman Abdul Razak, 39, hanya berniaga nasi kukus di warung kecil di Indera Mahkota tetapi sejak 14 bulan lalu, kedai Nasi Kukus Mama miliknya seolah fenomena dalam kalangan penggemar nasi kukus di bandar Kuantan.
  • BUKAN suatu yang mustahil apabila sepotong kuih dijual pada harga RM1.20 di tengah kota terutama di dalam premis pusat membeli-belah seperti KLCC.
  • HIDANGAN masak pindang sangat popular di negara ini. Ada sesetengah negeri seperti Kelantan dan Terengganu menamakan ia sebagai singgang.