Hubungan ayah dengan anak perempuan memberi impak besar terhadap perkembangan positif anak perempuan. Kajian menunjukkan bahawa ayah yang mempunyai hubungan rapat dengan anak perempuan dapat mempengaruhi pembentukan harga diri dan keyakinan diri si anak hingga dewasa.

Persepsi anak perempuan terhadap ayah banyak mempengaruhi kehidupannya dan menjadikan ia seorang wanita yang kuat dan tabah kelak.

Hubungan anak perempuan dengan ayah sangat penting. Ayah memberikan pengaruh berpanjangan kepada anak perempuan. Ayah mampu membuatkan si anak mencapai kejayaan di masa hadapan.

Bagaimana hubungan anda (ayah) dengan anak perempuan? Sebab itu pentingnya setiap yang bergelar ayah sering berkomunikasi dengan anak perempuan dan mempunyai hubungan erat ayah dan anak.

1. Fikir sebelum bercakap

Orang perempuan cenderung untuk selalu bercakap yang bukan-bukan apabila mereka sedang marah. Elakkan anak perempuan daripada mempunyai sikap begitu. Ia perlu diasuh sejak kecil.

Ia mesti ditunjukkan oleh ibu bapa sendiri. Di sini pentingnya peranan ayah untuk memberitahu anak supaya berfikir sebelum mereka bercakap. Ayah mesti beritahu anak supaya fikir perasaan orang lain jika mereka berkata-kata.

Paling penting, ayah mesti tunjukkan contoh tauladan. Tunjukkan contoh bagaimana menjadi orang yang menghormati orang lain sebelum mengeluarkan kata-kata, ia akan memberikan pengaruh berpanjangan kepada anak perempuan supaya pandai menjaga hati orang lain ketika bercakap.

2. Percaya dan yakin pada diri sendiri

Ayah mesti menanamkan sikap percaya dan yakin pada diri sendiri kepada anak perempuan. Mereka akan membesar sebagai seorang wanita satu hari nanti maka ada pelbagai perubahan yang akan dilalui.

Walauapa pun perubahan yang mereka lalui, sentiasa ingatkan mereka untuk tetap berkeyakinan diri. Bercakap dari kaca mata seorang lelaki yang telah melalui banyak pengalaman, ayah perlu mengingatkan anak perempuan supaya sentiasa menjaga maruah diri dan dalam masa yang sama perlu berkeyakinan.

Mempunyai ayah yang sentiasa mengingatkan anak perempuan untuk berkeyakinan dan percaya pada diri sendiri memberikan impak besar yang positif terhadap perkembangan anak.

3. Menjadi berani
 


Walaupun anak perempuan nampak manja dan agak penakut tetapi penting untuk menanamkan kata-kata semangat kepada anak perempuan supaya sentiasa berani. Ketika anak perempuan mula belajar berjalan, ayah adalah orang yang paling kuat memberikan kata-kata semangat supaya anak berani melangkah walaupun berisiko untuk jatuh.

Dari situ anak memperoleh keberanian untuk meneruskan perjuangan sampai berjaya dan kata-kata tersebut perlu diteruskan secara konsisten sampai bila-bila kerana anak perempuan perlukan daripada seorang ayah!

4. Ayah sentiasa sayang

Anak perempuan memang anak yang manja. Mereka suka disayangi dan dimanjakan walaupun sudah besar. Ayah, jangan lupa tentang hal ini!

Sentiasa berikan mereka perhatian dan konsisten ucapkan yang ayah sayang akan dirinya. Percayalah, anak perempuan yang dibesarkan dalam suasana penuh kasih sayang daripada ibu dan ayah serta sentiasa mendapat ucapan sayang daripada ayah akan membesar sebagai anak yang bahagia dan berjaya.

Ucapan sayang daripada ayah memberi seribu makna kepada anak perempuan dan ia terus tersemat dalam sanubari mereka sampai bila-bila.

5. Melindungi anak

Ayah sentiasa menjadi pelindung kepada anak-anaknya terutama anak perempuan. Walaupun tegas dan nampak garang tetapi sebenarnya ayah seorang yang penyayang kepada anak perempuan.

Seorang ayah akan sentiasa melindungi anak perempuannya daripada perkara buruk. Ayah selalu nampak 'tak sporting' dalam banyak perkara tetapi sebenarnya dia lebih memikirkan perkara buruk yang mungkin tidak pernah terfikir oleh si anak. Itulah sikap pelindung seorang ayah.

Setiap ayah berkemampuan mengajar anak perempuannya kekuatan sebenar dan nilai keyakinan diri. Ayah memang tegas dan garang tapi jauh di sudut hati ayah sangat menyayangi dan melindungi anak perempuannya dan tidak mahu si anak disakiti sama sekali.