Masthead
Mobile  | 
“INGIN MEMBERIKAN IDEA ATAU KOMEN? KONGSIKAN BERSAMA KAMI”

KK <jarak> MAS <jarak> A <pendapat, nama penuh anda & asal> dan hantar ke 33333
 • Doktor, saya mengalami masalah berat badan dan cepat berpenuh. Masalah yang saya hadapi setiap kali berpeluh, bahagian celah kelangkang saya akan mengeluarkan bau yang kurang enak. Kadang-kala memualkan. Ini menyebabkan saya berasa sangat malu untuk menghampiri kawan-kawan. Boleh doktor beritahu apakah cara atau rawatan yang boleh saya lakukan untuk mengatasi masalah ini. – Pemuda resah, Sungai Besar, Selangor.
 • Sedang anda nyaman dalam lena, tidak semena-mena mimpi datang menjengah, namun ia berunsurkan seksual. Sampai sudah anda tidur dengan senyuman. Wah, mimpi seks atau 'basah' ternyata menawarkan imaginasi yang hangat. Tetapi, setiap mimpi dikatakan membawa maksud yang tersirat. Benarkah?
 • The Rock atau nama sebenarnya Dwayne Douglas Johnson merupakan seorang pelakon antarabangsa yang amat popular pada ketika ini. Selain daripada berlakon, beliau juga merupakan produser, penyanyi dan juga ahli gusti professional.
 • Proses kehamilan berlaku adalah bergantung kepada kualiti dan jumlah sperma yang dapat dihasilkan oleh lelaki. Kiraan jumlah sperma yang normal adalah di antara 20 juta dalam setiap millimeter.
 • Keinginan seks antara lelaki dan perempuan tidak sama. Itu realitinya. Berikutan keinginan tidak setara, anda perlu sentiasa peka dan bersedia menyempurnakan apa jua hasratnya.
 • Kantung buah zakar mengandungi sepasang buah zakar. Jika diperiksa dengan jari, anda akan berasa ketulan di belakang buah zakar yang sebenarnya pundi epididimis.
 • Mereka yang tidur dengan lampu menyala berisiko mengidap leukemia.
 • Kencing bercabang boleh berlaku kepada lelaki dan perempuan. Ia berlaku kerana bahagian pertengahan lubang kencing melekat dan kencing keluar bercabang dan apabila perlekatan itu lega, air kencing keluar saperti biasa. Jarang kali keadaan kencing bercabang itu kekal dan memberi masalah saperti merecik kepada pakaian atau menyakitkan. Jika ini berlaku secara kekal, maka mustahak untuk individu itu berjumpa doktor untuk menjalani rawatan.
 • Di sekolah kita telah diajar bahawa anda boleh menderma darah kepada semua kumpulan darah yang lain jika anda seorang pemilik darah jenis O. Ini merupakan satu kelebihan bagi pemilik darah jenis ini tetapi mereka hanya boleh menerima darah yang sama jenis dari mereka sahaja jika berlaku sebarang kemalangan atau kekurangan darah. Walaupun darah jenis O ini dianggap 'rare' atau jarang orang memiliki, namun ia tidak menunjukkan anda seorang istimewa dari orang sekeliling anda.
 • Tidak ada jalan mudah untuk membina otot dan memiliki tubuh badan seksi untuk ditonjolkan dalam masa yang singkat. Josh Blacker yang memegang watak Crowe menerusi filem Elysium yang bakal ditayangkan 22 Ogos ini ada jawapan yang mungkin boleh dijadikan sumber inspirasi buat anda.
 • Sakit kepala boleh berlaku kepada sesiapa tidak kira umur dan jantina. Sakit kepala juga boleh membawa maut jika anda tidak menitik berat tentang kesakitan itu.
 • Kebanyakan lelaki pasti pernah tertanya-tanya apakah ukuran penis benar-benar boleh memuaskan pasangannya. Ukuran penis yang besar dan panjang selalu dianggap lebih memuaskan untuk urusan diatas ranjang. Penis seperti manakah sebenarnya yang disukai oleh wanita?
 • Mari bangkitkan rasa asmara anda dan pasangan dengan beberapa tip yang boleh digunakan sepanjang tahun ini. Selain sebagai ulangkaji, ia juga dapat meningkatkan kembali kemesraan dan hubungan intim anda berdua. Mari lihat subjek-subjeknya.
 • Botak memang bersifat genetik atau keturunan, namun gaya hidup dan perawatan rambut yang salah juga boleh menyebabkan kebotakan.
 • Sebelum atau selepas bersenam dan bersukan, atau kepenatan bekerja di pejabat, ramai di antara kita menjadikan minuman tenaga sebagai penambah kecergasan tubuh.
 • Meaningokokal merupakan penyakit yang boleh mengancam nyawa. Ia datang secara tiba-tiba dan muncul sebagai ‘meningitis bacteria’ iaitu sejenis jangkitan pada membran yang menyelaputi otak dan tulang belakang.
 • Ramai di kalangan kita terutama golongan muda, kadang-kadang mereka lupa terhadap sesuatu perkara kerana dek kerja yang banyak dan bermacam-macam perkara nak diingat dalam satu hari. Amalkan empat cara ini untuk membantu anda mendapat ingatan yang kuat. Silap-silap memori waktu tadika tiba-tiba datang balik. Hehe
 • Kajian kesihatan membuktikan bahawa berat badan yang berlebihan adalah salah satu faktor seseorang berisiko diserang penyakit jantung, malah menyumbang pada banyak penyakit- kronik lain. Amat penting sekali untuk kita berusaha mengurangkan berat badan kerana kehilangan berat badan walau sedikit demi sedikit mampu bawa perubahan. Hidup lebih sihat tanpa serangan penyakit jantung.
 • Selepas ini, pasti ramai perempuan akan memilih lelaki berjambang untuk menjadi pasangan hidup mereka. Mesti anda tertanya-tanya, kenapa?
 • Tiada jalan pintas untuk buat diri anda menjadi lebih cergas. Langkah yang terbaik adalah dengan mendisiplinkan diri untuk menjalani gaya hidup yang lebih sihat. Ini adalah beberapa langkah untuk meningkatkan kadar stamina dalam tubuh untuk sentiasa aktif dan bertenaga sepanjang hari.
 • Anda sudah berbulan-bulan ke gim tetapi tubuh badan masih lagi tiada perubahan positif? Jangan bimbang! Anda tidak keseorangan. Ramai yang menghadapi masalah ini dan Maskulin tahu sebab-sebabnya.
 • Dalam komunikasi lisan, lelaki lebih banyak menggunakan otak kiri; wanita pula menggunakan otak kanan dan kiri. Ini menunjukkan bahawa kaum wanita mempunyai lebih kapasiti dan kompleksiti dalam penggunaan bahasa.
 • Budaya dan gaya hidup masa ini nyata menjadi penanda aras kepada tahap kesuburan lelaki. Semakin aktif seseorang lelaki semakin tinggi tahap stamina yang dijana untuk menghasilkan tenaga sekali gus mencipta kadar hormon ‘testosterone’ yang lebih tinggi dalam tubuh.
 • Kenapa perlu buang kulit telur ayam sedangkan anda boleh makan ia setiap hari? Setiap tahun, kilang makanan di Amerika Syarikat telah menghasilkan sebanyak 150,000 tan kulit telur ayam.
 • Hubungan kelamin tidak hanya bersandarkan pada satu jenis dan posisi sahaja. Pasangan perlu bijak mendalami jenis-jenis hubungan seks yang menepati dengan cita rasa anda berdua. Tidaklah bosan apabila tiba masanya. Ketahui lima jenis perhubungan kelamin mengikut cita rasa anda dan pasangan bagi mengukuhkan perhubungan.
 • Apabila orang yang pernah mendapatkan tempat di dalam hati anda, memang sukar untuk melupakan kerana terlalu banyak kenangan yang dilalui bersama. Takdir jua memisahkan anda berdua. Meninggalkan semua harapan dan impian yang dulu pernah dirancang. Ia amat menyakitkan dan seharusnya anda perlu berperang dengan hati untuk melupakannya.
 • Sehebat mana pun kepakaran anda dalam memainkan peranan dalam memuaskan kehendak nafsu pasangan, pastinya ada detik mampu menguji keupayaan anda. Seks mungkin menyeronokkan buat anda, tetapi jangan biarkan hal tidak diingini menggugat prestasi.
 • Menjaga keutuhan rumah tangga tidak semudah yang difikirkan, banyak yang dilalui dalam kehidupan ini. Pengetahuan bagaimana menjaga hubungan suami isteri agar tetap harmoni sangat penting. Ada yang mengeluh dengan perhubungan yang dilalui mulai rasa hambar. Apa yang perlu anda lakukan?
 • “If there no struggle, there is no progress” – Frederick Douglass
 • Berkahwin bertahun-tahun dan berhubungan seks dengan gaya yang begitu saja boleh membuat seks kurang menarik. Hal ini menjadikan wanita bosan dengan aktiviti seks bersama pasangan. Pasangan yang sudah lama berkahwin, sewajarnya sudah tahu jika pasangan mulai bosan bercinta. Jika belum tahu, berikut lima tanda wanita bosan dengan pasangan mereka.
 • Berlari merupakan satu bentuk latihan untuk mengawal tekanan yang sedang dihadapi. Kajian telah menunjukkan bahawa orang dewasa sihat yang bersenam secara teratur umumnya lebih gembira daripada mereka yang tidak melakukan senaman.
 • Kebanyakan lelaki hilang tumpuan dan tidak fokus ketika berasmara bersama pasangan. Ini tidak mengejutkan kerana pada masa sekarang ramai yang menghidapi stress dengan masalah-masalah yang dihadapi dalam kehidupan seharian.
 • Seorang lelaki berumur 61 tahun mendapati terdapat bengkak pada bahagian payudara kiri beliau sejak 3 tahun yang lalu. Namun, beliau tidak pernah pergi berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat. Sejak enam bulan kebelakangan ini, beliau telah mengalami batuk yang kronik dan hasil daripada ujian x-ray dada beliau, terdapat tanda ketumbuhan yang telah merebak.
 • Relaks dalam melaksanakan latihan dan rutin senaman dengan melakukan aktiviti di luar seperti di kawasan taman berhampiran sambil menghirup udara nyaman nan segar. Selain baik untuk jantung, aktiviti senaman di kawasan terbuka ternyata cukup berkesan dalam aspek psikologi dan terapi kala memberi ketenangan yang mendamaikan buat tubuh badan dan juga pemikiran.
 • Wanita menilai lelaki bukan hanya daripada penampilan malah merangkumi tingkah laku, ekonomi, latar belakang, prestasi, kemampuan dan ciri lain. . Bagi lelaki, jangan takut jika tidak disukai oleh seorang wanita. Ini kerana pasti ada wanita lain yang menyukai anda kerana penilaian wanita juga berbeza-beza.
 • Kandungan air di dalam tubuh ternyata amat penting untuk kekal hidrat dan berdaya cergas bagi melaksana pelbagai rencana sepanjang hari anda.
 • Dalam sebuah perkahwinan, kadang kala timbulnya persaingan di antara pasangan. Sikap ingin menonjolkan diri wujud ketika berada di kalangan teman-teman hingga berusaha menyaingi pasangan anda dalam hal karier dan mendapatkan kejayaan yang lebih tinggi.
 • Rasa lenguh badan akibat kerap bersukan dan ke gimnasium? Mungkin buat mereka yang baru pertama kali melakukan terapi ini menganggap ia sekadar urutan badan biasa. Sebaliknya urutan saraf ini bukan sahaja memberikan lebih kelegaan selepas penat bekerja, malah mampu menyembuhkan segala masalah yang berkaitan saraf.
 • Meskipun lelaki menghasilkan jutaan sperma per hari (dibandingkan dengan perempuan yang melepaskan sel telur sejumlah 300-400 selama hidup mereka), faktor luaran seperti suhu dapat sangat mempengaruhi kesihatan sperma
 • Pengkaji Jepun temui kesan positif makan ais krim waktu pagi terhadap prestasi otak.
 • Sarapan pagi yang sihat boleh membantu mengawal selera makan, seterusnya membolehkan anda mengurangkan pengambilan kalori secara teliti untuk menurunkan berat badan. Tidak kiralah berapa usia atau tinggi atau rendah kadar metabolisme seseorang, menurut Dr. Charles Galanis, pakar bedah bertauliah di Chicago, dan Robert Dorfman, seorang felo penyelidik pembedahan plastik dan rekonstruktif, secara amnya sarapan yang sihat melibatkan makanan yang sama. Perbezaannya hanyalah pada saiz hidangan yang bergantung kepada rejimen atletik, jenis bentuk badan dan jantina.
 • Anda mempunyai masalah badan berbau? Jangan gusar! Maskulin ada penyelesaiannya.
 • Anda sedang demam tetapi masih mahu bersenam. Adakah ia selamat dan tidak memudaratkan? Maskulin ada jawapannya!
 • Kesihatan sperma anda menentukan masa depan hidup berkeluarga anda. Jangan malu akan hal ini kerana kelak anda yang menggigit jari.
 • Siapa kata lelaki tidak perlukan vitamin untuk kekal mantap dalamannya? Mari ketahui 7 vitamin dan mineral yang wajib anda ambil untuk kekalkan kesihatan dalaman anda.
 • Baru mendaftar jadi ahli gym? Jangan lakukan kesilapan-kesilapan ini.
 • Seorang individu boleh kentut sehingga 20 kali sehari. Sama ada anda mengaku atau tidak, tiada siapa yang boleh mengelakkan proses semulajadi 'membuang angin' ini. Namun, jika kekerapan kentut anda lebih daripada itu, ia mungkin faktor-faktor berikut.
 • Sesekali ponteng gym atau tidak melakukan workout mungkin okay bagi anda kerana tiada kesan ketara terhadap fizikal anda. Sudah mencapai bentuk fizikal idaman dan mahu chillax? Jangan mulakan! Ia boleh menjadi tabiat yang lambat laun menyebabkan anda hilang disiplin dan motivasi untuk workout; maka anda berpotensi untuk mengalami kesan-kesan berikut.
 • Perihal masalah hubungan kelamin, majoriti lelaki malu nak cerita. Iyalah,silap hari bulan jadi bahan ketawa dan sindiran pula. Malu nak cerita, tapi kena ambil tahu juga. Ada yang tidak bahaya, namun ada juga yang boleh meragut nyawa.
 • Bagaimanakah anda menilai sesuatu hidangan itu dikatakan makanan yang sihat dan berkualiti atau kurang sihat? Masih ramai lagi yang sukar untuk mengenal pasti dan menentukan sama ada makanan yang dinikmati sihat atau tidak. Ia adalah subjektif untuk dikatakan kerana nutrisi sesuatu hidangan itu tidak bergantung pada satu bahan semata-mata dan cara hidangan tersebut.
 • Dalam bilik air rumah bujang, kebiasaannya semua tempat ada barang untuk diselitkan. Tidak terurus dan kelihatan menyemakkan. Berus gigi pula hanya diletakkan di atas sink sekali dengan pencuci muka dan lain-lain barang. Manakala barangan bercukur juga diletakkan di ruang basah. Bujang lah katakan...
 • Ramai lelaki mendambakan tubuh berketul-ketul enam pek. Tetapi malangnya pengambilan makanan yang tidak teratur dan salah menyebabkan badan menjadi ‘berketul’ di satu tempat saja iaitu perut! Artikel ini mungkin membantu anda merealisasikan impian anda. Semuanya bermula dari pinggan.
 • Sesetengah penyakit lebih cenderung untuk menyerang satu-satu jantina disebabkan oleh pelbagai faktor. Namun, jangan perlekehkan penyakit-penyakit yang biasanya sinonim dengan wanita kerana ada masanya ia menyerang golongan lelaki juga!
 • Pernah dengar athlete's foot? Bukan kaki atlet atau kaki berotot ya, tetapi sejenis jangkitan kulit yang sering berlaku di kawasan kaki; biasanya disebut kaki 'makan air'. Athlete's foot atau tinea pedis ini ialah sejenis penyakit kulit yang disebabkan oleh fungus, biasanya terjadi di bahagian antara jari kaki dan kawasan tepi dan telapak kaki.
 • Gout berlaku apabila asid urik di dalam darah bertukar menjadi kristal di sekeliling sendi. Kehadiran kristal asid urik ini akan menyebabkan sendi bengkak dan sakit.
 • Kentut, buang angin, lepas gas; pelbagai label diletakkan untuk satu proses semulajadi badan ini. Meskipun ia satu proses badan yang normal, kentut sering dianggap kototr dan kurang sopan kerana mengeluarkan bunyi dan bau yang kurang menyenangkan.
 • Sering kali kita dengar si suami akan meluahkan perasaannya tentang pasangan masing-masing. Biarpun wanita itu sering dipujanya, lelaki tetap tidak akan berkompromi jika perkara remeh temeh turut dibebel pasangan.
 • Berat badan anda naik mendadak sejak mula bekerja? Anda sebenarnya tidak berseorangan. Dalam satu soal selidik untuk CareerBuilder, sebanyak 41% responden melaporkan bahawa berat badan mereka meningkat sejak mula berkhidmat di tempat kerja sekarang.
 • Bersenam awal pagi? Mesti ramai fikir ia langkah kurang bijak kerana akan menyebabkan anda hilang tenaga untuk belajar, bekerja atau menguruskan tugas-tugas harian.
 • Tidak kira atas apa sebabnya, rambut menipis sudah pasti amat mengecewakan. Tambahan lagi fenomena ini tidak hanya melanda golongan pertengahan dan warga emas, malah ia mula melanda golongan lelaki dewasa seawal 20an. Seraya itu, Nexus Medispa memperkenalkan 'Direct Hair Plantation' (DHI), satu teknik penanaman rambut terperinci secara alami, pertama seumpamanya di Malaysia.
 • Kajian terbaru menunjukkan kesan baik kafein ke atas seksual lelaki.
 • Fahami lima jenis masalah seksual yang biasa dialami oleh lelaki dan pilihan rawatan sedia ada.
 • Kami beri 15 sebab kenapa anda tidak boleh skip leg day!
 • Dalam melakukan aktiviti workout atau bersukan, seseorang berdepan risiko kecederaan belakang yang menyakitkan. Apabila ia terjadi, pasti akan membantutkan rutin yang anda lakukan setiap hari ini. Jadi, adalah penting untuk ketahui cara yang betul memulihkan kembali kecederaan belakang yang dialami.
 • Ramai lelaki meletakkan dompet di belakang seluar. Mereka kurang sedar bahawa amalan itu sebenarnya telah mendatangkan bahaya. Dompet boleh menyebabkan sakit teramat pada belakang dan punggung, malah sehingga ke kaki. Betul ke semuanya angkara dompet dan bagaimana ia berlaku?
 • Jika di entri lepas Maskulin ‘membuka’ rahsia bahagian-bahagian tertentu yang menjadi kegilaan pasangan anda ketika di ranjang, kali ini ada lagi lima part yang di luar sangkaan anda. walaupun kedengaran pelik, tetapi ia sebenarnya mempengaruhi keinginan untuk bermesra dengan anda. Apa agaknya ya?
 • Tidak semestinya dengan hanya ber‘boxer’ dan singlet atau berkain pelekat, anda tampak menggoda di mata mereka. Ada masanya, dengan hanya melihat tubuh anda semata-mata si dia boleh terangsang untuk ‘make a move’. Entri ini membongkar lima bahagian tubuh yang membuat pasangan bernafsu di ranjang.
 • Ya, benar. Lelaki dengan dada bidang dan lengan berotot mungkin mendahului beberapa mata dalam ‘checklist’ kriteria jejaka idaman si gadis berbanding yang bertubuh kecil. Ok, ayuh lihat apa ciri-ciri fizikal anda yang diperhatikan mereka! Bahagian mana paling digemari kaum perempuan?
 • Saya mengalami masalah kencing bercabang. Pada lubang zakar ada sesuatu yang keras sehingga menghalang air kencing mengalir dengan lancar. Selepas kencing dan semasa kencing berasa sakit di hujung kepala zakar. Adakah ini petanda lemah tenaga batin? - Zakrul, Hulu Klang
 • Boxer, seluar seakan-akan dipakai oleh peninju dikatakan lebih selesa dipakai berbanding seluar dalam oleh kebanyakan kaum lelaki. Boxer yang lebih longgar, selesa dan 'bergaya' ketika tidur juga dikatakan lebih selamat dari segi kesuburan. Betul ke?
 • Jangan ingat apa yang anda makan hanya memberi kesan terhadap saiz pinggang seluar sebaliknya ia juga memberi kesan terhadap kualiti sperma anda. Tentunya anda mahu kualiti sperma yang paling baik dan sihat untuk melahirkan zuriat yang hebat juga, bukan?
 • Pertemuan dengan duta baru Garnier Men Malaysia ini di bilik latihan Garnier yang terletak di Uptown Damansara minggu lepas telah membongkar rahsia Aiman yang dulu berdepan kulit berminyak dan berjerawat kini berjaya diatasi dengan beberapa tip dan produk kegemarannya.
 • Memiliki tubuh badan yang diidamkan sememangnya mengambil masa yang lama. Malah, belum tentu anda mempunyai masa yang betul-betul tersusun untuk mengikut jadual di pusat gim melainkan anda mengetahui rahsia menurunkan kalori paling cepat hanya ketika berada di rumah.
 • Dr. Maskulin, saya bekerja di bidang kewangan dan sering mengalami tekanan. Apabila tertekan, saya berasa tubuh lesu dan urat-urat tubuh menjadi tegang. Ada yang kata, bila mengalami masalah tersebut disebabkan 'angin dalam badan'. Saya masih belum faham mengenai angin di dalam badan. Apakah langkah terbaik untuk mengatasi ketegangan dan tekanan ini. -Abdul Hadi bin Razali
 • Kenali Hakim Ismail selaku jurulatih kecergasan untuk kolum workout Maskulin, Fit & Tough. Video ini merupakan step by step senaman Lunge untuk para 'beginner'. Menerusi video ini, beliau akan menunjukkan beberapa jenis senaman untuk bahagian kaki. Selamat 'workout'!
 • Dr. Maskulin, saya berusia 30 tahun dan rambut mula gugur dengan banyak. Saya lihat rakan seusia saya masih lebat rambutnya. Boleh doktor jelaskan mengapa rambut boleh gugur dengan banyak dan apakah produk yang sesuai untuk digunakan? Terima kasih dan saya mengharapkan jawapan daripada doktor. - Azlan Izham, Balik Pulau, Pulau Pinang
 • Mungkin ramai yang sudah tahu bahawa tahap metabolisma, otot dan mood dikawal oleh testosteron. Malangnya, kebanyakan lelaki kehilangan kira-kira 1.5 peratus testosteron setiap tahun sebaik saja memasuki usia 30 tahun. Berikut tip tingkatkan testosteron secara semulajadi.
 • Mungkin ada di kalangan anda mula menyentuh perut mengenangkan perut sedang naik mendadak. Taktik menarik nafas ketika bergambar supaya nampak kurus bukan lagi rahsia terbaik kerana sampai bila anda boleh bertahan dengan wajah lucu menahan nafas tanpa disedari. Rahsia lelaki perut rata ini mungkin boleh dijadikan panduan.
 • Bertenang... Kami tidak menyalahkan kaum lelaki 100% di dalam hal ini sebaliknya sebanyak 40% masalah kemandulan lelaki disebabkan oleh kualiti sperma. Walaupun bunyinya sangat sadis tetapi punca di bawah mungkin boleh membantu anda lebih peka terhadap kesihatan dan masalah sekeliling.
 • Jarang benar kita mendengar lelaki aktif melakukan aktiviti yoga seperti wanita. Kebanyakan lelaki lebih gemar bersenam di dalam gim dan beranggapan yoga adalah senaman yang tidak mencabar. Beri peluang untuk cuba beryoga dan kami pasti anda akan menyukainya!
 • Ramai peminat khususnya wanita gigit jari apabila penyanyi utama kumpulan Maroon 5 ini memberitahu telah mengikat tali pertunangan dengan buah hatinya. Bakat dan personaliti menarik bukan sahaja menjadi senjata populariti Adam tetapi yoga yang menjadi rahsia Adam kekal sihat dan hot!
 • Pelakon drama fiksyen sains, "Terra Nova" iaitu Jason O' Mara menjadikan rutin yoga, kickboxing dan push up sebagai 'penyelamat' untuk memperoleh tubuh badan yang berotot dan menepati citarasa watak lakonannnya.
 • Tidak semua di kalangan kita memikirkan senaman adalah sesuatu yang penting. Ramai beranggapan bahawa berjalan jauh dan turun tangga sudah memadai. Hakikatnya, ada kepentingan tersirat yang lain jika anda melakukan senaman beraktiviti seperti kick boxing, bermain tenis, lumba basikal dan sebagainya.