Masih ramai lagi yang mungkin tidak pernah tahu tentang fungsi-fungsi yang terdapat pada button earpods. Maklum saja, bagi mereka yang bukan kaki gadget, tak ada sampai nak digodek-godek semua aksesori yang ada. Cukup sekadar boleh dengar lagu, maka puas hati la si pemilik handphone.

 

Tak dinafikan ada yang betul-betul hanya menggunakan handphone sekadar untuk senang menghubungi dan dihubungi oleh orang lain. Jadi, mereka tidak begitu peduli dengan fungsi-fungsi lain pada aksesori telefon.

 

 

Kali ni, REMAJA nak share tentang fungsi button pada earpods iPhone yang mungkin masih ramai lagi tidak tahu akan kegunaan sebenar aksesori handphone ini.

 

Let’s check this out!

 

1.    Jika anda sedang mendengar lagi, klik button tengah pada earpods untuk PAUSE atay PLAY lagu yang sedang dimainkan.

 

2.    Untuk next ke lagu seterusnya, klik button tengah sebanyak dua kali.

 

3.    Untuk mempercepatkan lagu yang dimainkan, klik dua kali pada button tengah dan hold pada klik yang kedua (hanya untuk music apps).

 

 

4.    Untuk undurkan lagu yang sedang dimainkan, klik tiga kali dan hold pada klik yang ketiga (hanya untuk music apps).

 

5.    Untuk next ke lagu seterusnya, double click pada button tengah.

 

6.    Untuk mainkan lagu sebelumnya, triple (tiga kali)pada button tengah.

 

7.    Jika anda mempunyai panggilan masuk, klik button tengah sekali untuk menjawab dan klik lagi sekali untuk mematikan panggilan.

 

 

8.    Untuk reject panggilan masuk, tekan button tengah. Anda akan mendengar bunyi beep sebanyak dua kali untuk mengesahkan bahawa pemanggil telah dihantar ke mel suara.

 

9.    Jika anda sedang on call dan menerima panggilan masuk, klik butang tengah sekali untuk menukar panggilan. Untuk menamatkan panggilan, hold butang tengah selama dua saat.

 

10.    Anda boleh menggunakan volume up & down untuk snap gambar anda ketika menggunakan monopod atau selfie.

 

11.    Untuk pemilik iPhone 4S, hold button tengah untuk aktifkan SIRI.

 
 

Sumber: Facebook IFix iOS Studio