KEMAMAN - Penyelidik Malaysia, Dr Chen Pelf Nyok menerima pengiktirafan daripada Ratu Elizabeth II apabila dianugerahkan Commonwealth Point of Light ke-59 di atas kerja sukarelawan luar biasa yang dilakukan beliau dalam usaha melindungi tuntung, kura-kura dan penyu terancam.

Pelf Nyok yang terkenal dengan gelaran ‘Mek Tuntung’ (wanita tuntung) oleh masyarakat di Terengganu merupakan penyelidik lelabi yang telah merintis usaha pemuliharaan tuntung sungai yang terancam secara bersama antara kerajaan dan masyarakat setempat.

Usaha pemuliharaan itu dilakukan selepas hasil penyelidikan yang dilakukan beliau mendedahkan bahawa tuntung sungai ditemui di Sungai Kemaman.

Beliau yang bekerja dengan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) bekerjasama dengan penduduk beberapa kampung iaitu Kampung Tok Kapor, Kampung Pasir Gajah dan Kampung Dadong dalam projek pemuliharaan tuntung sungai.

Menerusi usaha itu, lebih 4,500 biji telur tuntung berjaya diselamatkan dan lebih daripada 2,700 anak tuntung berjaya dilepaskan ke dalam sungai.

Pelf Nyok yang juga pengasas bersama Persatuan Pemuliharaan Tuntung, Kura-Kura dan Penyu Malaysia, turut menjalankan program kesedaran bersama pelajar sekolah rendah seluruh Malaysia.

Pelf Nyok berkata, beliau sangat berbangga menerima penganugerahan tersebut sekali gus menyuntik semangat kepadanya untuk lebih bekerja keras dalam usaha pemuliharaan tuntung, penyu dan kura-kura.

“Saya berharap agar pengiktirafan berprestij ini boleh meningkatkan profil penyu, terutamanya tuntung yang terancam di Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya Tinggi British, Vicki Treadel berkata, Pelf Nyok layak menerima pengiktirafan itu hasil kesungguhan penyelidikan dan usaha pemuliharaan tuntung sungai yang dilakukan selain turut menggerakkan program kesedaran demi melindungi haiwan berkenaan.